Стресиращи житейски събития и скъсяване на левкоцитните теломери в зряла възраст

1094 участници на възраст средно 53,1 години

Проучване, публикувано през 2015 година в Журнала по психологична медицина на Кеймбридж, откри връзка между излагане на големи стресови събития и дължината на теломерите. Теломерното скъсяване може да е един от механизмите, чрез който психологическият стрес води до соматични заболявания.

Забързано скъсяване на теломерите в отговор на стресов начин на живот

58 участници – здрави жени

Проучването, публикувано в PNAS, разглежда дължината на теломерите при майка на здрави деца и майки на хронично болни деца. Резултатите сочат, че дължината на теломерите при жените, подложени на ежедневния стрес, свързан с грижата за болно дете, е значително по-малка. Жените, подложени на висок стрес са средно с 10 години по-застарени клетки в сравнение с майките с ниски нива на стрес.

Средиземоморската диета и дължината на теломерите в проучването Nurses’ Health Study

4 676 участници – жени

Проучването потвърждава данните от предишни проучвания – придържането към режима на хранене, характерен за средиземноморската диета, оказва значително добър ефект върху дължината на теломерите. Възможните биологични механизми, които водят до тези резултати, вероятно са свързани с доброто действие на храните, част от този режим, срещу оксидативния стрес и възпалението, които са главни участници в биологичното стареене.

Консумацията на ядки и семена и теломерната дължина в 5 582 мъже и жени от NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey)

5 582 участници – мъже и жени

Проучването от 2017 година показва, че консумацията на ядки и семена има положителен ефект върху намаляването на биологичното и клетъчно стареене. При прием на 5% от дневно приетите калории от ядки, хора от една и съща възрастова група показват намалено клетъчно стареене, което се равнява на 1,5 години.

Обратна зависимост между наднорменото тегло и теломерната дължина

309 участници на възраст от 8 до 80 години

Проучването, публикувано през 2010 година в Американския журнал по човешка биология, показва, че при хора с по-голямо наднормено тегло се наблюдава по-малка дължина на теломерите. Предполага се, че затлъстяването води до ускоряване на процеса на стареене. Обратната зависимост между теломерната дължина и индекса на телесната маса е по-силна при по-младите участници в проучването.

Връзка между физическа активност в свободното време и левкоцитната теломерна дължина

участници: 2401 близнаци – 2152 жени и 249 мъже

По-дългите теломери в белите кръвни клетки показват положителна връзка с практикуването на физически упражнения в свободното време. Заседналият начин на живот в допълнение към тютюнопушенето, наднорменото тегло и нисък социаликономически статус може да има ефект върху ускореното скъсяване на теломерите, следователно и на процеса на стареене.

Омега-3 мастни киселини, оксидативен стрес и левкоцитна теломерна дължина

106 участници – здрави възрастни със заседнал начин на живот

Проучването от 2013 година разглежда ефекта на приема на омега-3 хранителни добавки върху теломерната дължина здрави възрастни с наднормено тегло и заседнал начин на живот. За омега-3 мастните кисели вече е показвано положителното влияние, което имат върху намаляването на про-възпалителните цитокини в кръвния серум и оксидативния стрес. Теломерната дължина се повишава при понижаване на омега-6 спрямо омега-3 мастните киселини в кръвта. Тези два ефекта на омега-3 подкрепят хипотезата, че приемът им има положителен ефект в борбата с клетъчното стареене.

Хроничният недостиг на сън и ефектът му върху дължината на теломерите при хора

Ревю на 5 предишно публикувани проучвания показва връзката между хроничното недоспиване и по-късите теломери. Известно е, че мелатонинът, хормон на съня, играе роля при намаляването на оксидативния стрес и повишава поправянето на ДНК. При намалената продължителност на съня се намаляват и нивата на този хормон. Понижени нива на секреция на мелатонин и по-къси теломери са открити при хора, страдащи от сънна апнея.

ЗАПОЧНИ СЪС
СЕБЕ СИ!
ЖИВЕЕ ТИ СЕ?
НАУЧИ БИОЛОГИЧНАТА ВЪЗРАСТ НА ТЯЛОТО СИ!
ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ - ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ТЕЛОМЕРИ
Slider